Nyheter 19 Feb 2024

Dannebacken erbjuder grundläggande utbildningar i lokalvård

Att genomgå en SRY-utbildning innebär en investering som betalar av sig på flera olika sätt – både för företaget och individen. Samtliga anställda som arbetar med lokalvård på Dannebacken får därigenom den kompetens och kunskap som behövs – och dessa utbildningar erbjuds även till externa kunder.

Att genomgå en SRY-utbildning innebär en investering som betalar av sig på flera olika sätt – både för företaget och individen. Samtliga anställda som arbetar med lokalvård på Dannebacken får därigenom den kompetens och kunskap som behövs – och dessa utbildningar erbjuds även till externa kunder.

Dannebacken Service AB erbjuder hållbara servicetjänster för arbetsplatser, fastigheter och hem – med fokus på lokalvård. Tillsammans är antalet medarbetare i dag uppe i över 200 hos företaget som har sitt huvudkontor i Göteborg och är verksamma i stora delar av västra Götaland.

För att kunna nå sin vision att bli Sveriges mest renommerade serviceföretag är personalens kunskap, kompetens och engagemang av högsta betydelse. Kunderna ska kunna känna sig trygga med att alla tjänster de har beställt av Dannebacken utförs på ett professionellt och säkert sätt.

– Därför måste alla våra anställda genomföra en egen introduktion som sker i tre steg. Den ger all nödvändig kunskap som behövs för sina arbetsuppgifter. Sedan har vi en fördjupande utbildning som heter SRY Bas, den har vi som mål att alla våra lokalvårdare ska genomföra, framhåller Utbildnings- och Säkerhetsansvariga Jessica Rundgren.

Utbildning – en statushöjare

Till externa kunder erbjuds SRY introduktion – med de nio olika utbildningarna Trapp & entréstädning, Städning av golv, Hemstädning, Sanitetsstädning, Flyttstädning, Våningsstädning (hotell), Kontorsstädning, Fönsterputsning, Avsyning & städ av stuga.

– Varje del tar ungefär tre timmar och där väljs de inriktningar som är relevanta i sina arbetsuppgifter. De innehåller både teoretiska och praktiska moment och avslutas med prov för deltagarna.

SRY Bas går lite djupare och där ingår fem yrkesspecifika moduler i den sex dagar långa utbildningen: Städningens grunder, Redskap & maskiner, Städmetoder & städsystem, Kemtekniska medel, samt Miljö & Hållbarhet.

Dessutom erbjuds också en sju dagar lång SRY Yrkesutbildning – som bäst lämpar sig till gruppledare, driftledare och serviceledare inom lokalvårdsyrket. I den ingår Städningens grunder, Redskap & Maskiner, Kemtekniska medel, Miljö & Hållbarhet, Service & kvalitet, Organisation & ekonomi, Lärande företag, samt Ergonomi, friskvård, arbetsmiljö & miljö.

– Vi ser våra utbildningar som väldigt viktiga och vill gå i bräschen som ett påverkan-bolag som ökar professionalismen och höjer statusen inom vår bransch. Det är också därför som vi riktar utbildningarna externt till andra kunder – en del i vårt företag som håller på att växa.

Städning på djupet

Faktum är att lokalvårdare är ett yrke som kräver mer kompetens än många tror.

– Det handlar inte bara om att resultatet ska se rent och fräscht ut, utan också att verkligen få bort bakterier och mikroorganismer som inte syns – och stoppa en spridning av dessa som kan leda till exempelvis sjukdomar. Vi prioriterar också att använda miljövänliga produkter mycket högt.

Jessica Rundgren är snart även en utbildad valideringscoach – kompetensrådgivare.

– Jag ska hjälpa företag och organisationer att hitta utvecklingsvägar och utföra behovsanalyser, berättar hon.